technologynews.gr
SMART HOSPITALΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πώς οι μετρητές σακχάρου έγιναν σύμβολο κύρους

Οι συσκευές μέτρησης της γλυκόζης χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς εδώ και χρόνια – αλλά τώρα η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα φαίνεται να έχει γίνει lifestyle.

α τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την τεχνολογία που παρακολουθεί την υγεία μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Το 2022, η παγκόσμια αγορά «ψηφιακής» ιατρικής αποτιμήθηκε σε πάνω από 330 δισεκατομμύρια δολάρια και, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025.

Τι λέει η εμμονή μας με τα CGM και την «ψηφιακή» ιατρική γενικότερα για τη ζωή του 21ου αιώνα; Υποδηλώνει ότι η κοινωνία γίνεται όλο και πιο ατομικιστική. Ότι η υγεία σας θεωρείται αποκλειστικά δική σας ευθύνη

Σήμερα, το 46% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τεχνολογικά μέσα για την παρακολούθηση της υγείας τους, όπως ένα Apple Watch ή Fitbit.

Είναι οικονομικό;

Τα Συστήματά Συνεχούς Καταγραφής της Γλυκόζης (CGM) έχουν γίνει ένα ιδιαίτερα περιζήτητο κομμάτι της «ψηφιακής» ιατρικής.

Ιστορικά, τα CGMs έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν αποκλειστικά από διαβητικούς για την παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά τώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι χωρίς διαβήτη έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν: από πρώην διαγωνιζόμενους του Love Island μέχρι τους εμμονικούς με το biohacking tech bros όπως ο Bryan Johnson.

Η τάση έχει «ξεφύγει» εν μέρει καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορα προγράμματα γυμναστικής, όπως το HelloLingo, το Signos, το Veri και το The Better Nutrition Programme, τα οποία παρέχουν στους χρήστες ένα CGM για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης τους.

«Είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς πώς οι άνθρωποι θα δαιμονοποιούσαν τα «κόκκινα» τρόφιμα [που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα] αντί να το χρησιμοποιήσουν για να καταλάβουν ότι μπορούμε να τρώμε ισορροπημένα»

Το πιο δημοφιλές από αυτά τα προγράμματα είναι αναμφίβολα το ZOE, μια «εξατομικευμένη υπηρεσία διατροφής» που συν-ιδρύθηκε από τον Tim Spector, επιδημιολόγο στο King’s College του Λονδίνου.

Δεν είναι οικονομικό: το πακέτο εκκίνησης ZOE αξίας 299 λιρών περιλαμβάνει ένα σετ δειγματοληψίας κοπράνων, μια εξέταση αίματος και ένα CGM, αλλά πρέπει επίσης να πληρώνετε 24,99 λίρες κάθε μήνα για τη συνδρομή μέλους.

Προς το παρόν, η ZOE έχει συγκεντρώσει 130.000 συνδρομητές και πάνω από μισό εκατομμύριο οπαδούς στο Instagram.

Βάλσαμο ενάντια στην κουλτούρα της δίαιτας;

Το ZOE πλασάρεται στην αγορά ως ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα που ενδιαφέρεται περισσότερο για την καλή υγεία σε αντίθεση με την απώλεια βάρους, μια διάκριση που αναμφίβολα ευνοεί τους σύγχρονους, κοινωνικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.

«Δεν σας λέμε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε. Και δεν μετράμε θερμίδες. Αντίθετα, σας διδάσκουμε πώς να προσθέτετε τροφές υψηλής διατροφικής αξίας στα γεύματά σας», αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους. Εκ πρώτης όψεως, ακούγεται σαν βάλσαμο ενάντια στην κουλτούρα της δίαιτας που επί χρόνια ενθάρρυνε τη διαταραγμένη διατροφή.

Related posts

Meta: “Θα εντοπίζουμε κάθε εικόνα που δημιουργείται από την Τεχνητή Νοημοσύνη”

admin

Microsoft: Προσθέτει κουμπί τεχνητής νοημοσύνης στα πληκτρολόγια των υπολογιστών

admin

Το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next του Ιδρύματος Vodafone αγκαλιάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)

admin

Leave a Comment