technologynews.gr
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

JOIST: Αφιέρωμα στο Μοναδικό Πάρκο Καινοτομίας στην Ελλάδα

Στην εποχή που όλα μεταβάλλονται με ραγδαίους ρυθμούς, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και οι χώροι που είναι αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα κρίνονται περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ άλλοτε. Το JOIST είναι ένας από αυτούς και επαναπροσδιορίζει το μέλλον με τη δύναμη της καινοτομίας. 

Το JOIST είναι το μοναδικό Πάρκο Καινοτομίας σε ολόκληρη τη χώρα και το μεγαλύτερο του είδους του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για έναν προηγμένο κόμβο ψηφιακής καινοτομίας που αναπτύσσει ένα δυναμικό φυσικό και ψηφιακό (phygital) οικοσύστημα το οποίο ενθαρρύνει την εξέλιξη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την παραγωγή και την υιοθέτηση καινοτομίας από άτομα και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου. 

Ιδρύθηκε το 2022 με στόχο να ενισχύσει τη διάδοση και τη διαχείριση της γνώσης και της καινοτομίας, να ενδυναμώσει το επιχειρηματικό πνεύμα, να πολλαπλασιάσει τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας.

JOIST: Αφιέρωμα στο Μοναδικό Πάρκο Καινοτομίας στην Ελλάδα

Ένα Σημείο Αναφοράς για τον Καθένα

Οι εγκαταστάσεις του Πάρκου Καινοτομίας JOIST βρίσκονται στη Λάρισα, στην καρδιά της Θεσσαλίας. Σε έναν υπερσύγχρονο χώρο 1.800 τ.μ. εντός του αστικού ιστού, προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και χώρων που απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας. 

Το JOIST σχεδιάστηκε μεθοδικά για να στεγάσει την καινοτομία, σε κάθε μορφή και στάδιό της.  Ένα παλιό βιομηχανικό κτήριο πήρε νέα πνοή ζωής, γέμισε χρώματα και αποτελεί πλέον ένα υποδειγματικό μοντέλο βιοκλιματικού σχεδιασμού και επαναχρησιμοποίησης υλικών. Ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις προσβασιμότητας και καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαθέτει χώρους εργασίας και συνεργασίας, εκπαίδευσης, δικτύωσης, εκδηλώσεων, ψυχαγωγίας και ανάπτυξης. Τα ιδιωτικά γραφεία βραχυχρόνιας μίσθωσης, το άνετο Coworking Space 36 θέσεων, ο χώρος εκπαιδεύσεων Future Learning Lab, το YouTube Room, ο χώρος κατασκευών και prototyping Makers Space, το VR Area που συστήνει την Εικονική και την Επαυξημένη Πραγματικότητα σε μικρούς και μεγάλους, το αμφιθέατρο και ο εκθεσιακός χώρος, όλοι εξοπλισμένοι με τεχνολογία αιχμής, αποτελούν σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των μελών του οικοσυστήματος αλλά και των επισκεπτών.

Το Πάρκο Καινοτομίας υποδέχεται ενήλικες και παιδιά, και όχι μόνο τους συνδέει με τον ψηφιακό κόσμο αλλά δημιουργεί ολοκληρωμένες εμπειρίες εξέλιξης, πάντα με θετικό πρόσημο και σύγχρονη χροιά.

JOIST 3

Το Ευέλικτο Tangram Υπηρεσιών

Το tangram, το διάσημο παζλ που εφευρέθηκε στην Κίνα για τον σχεδιασμό σχημάτων με μοναδικά κομμάτια που δεν επικαλύπτουν το ένα το άλλο, ήταν η κύρια πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία και την παρουσίαση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες του Πάρκου Καινοτομίας JOIST χωρίζονται σε 6 τομείς ώστε να ανταποκρίνονται σε υφιστάμενες και αναδυόμενες ανάγκες: Work, Meet & Connect, Play & Learn, Create, Grow, Fund. Οι τομείς αυτοί συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, από το οποίο κάθε άτομο, ομάδα ή επιχείρηση μπορεί να επιλέξει τα κομμάτια που εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες, δημιουργώντας ένα μοναδικό σύνολο υπηρεσιών που καταρρίπτει οποιοδήποτε εμπόδιο προόδου.

Μέσα από τις υπηρεσίες του, το JOIST διασφαλίζει ότι η κοινότητά του ενδυναμώνεται με ανοιχτές ευκαιρίες και οι ιδέες των μελών γίνονται πράξη και ευδοκιμούν.

Το Δραστήριο Phygital Οικοσύστημα

Το δυναμικό οικοσύστημα του JOIST λειτουργεί αρμονικά σε δύο διαστάσεις, τη φυσική και την ψηφιακή. Δεν γνωρίζει φυσικά όρια, καθώς μέλη του είναι άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμοί και ιδρύματα από ολόκληρη την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες Ηπείρους. 

Στο JOIST, φοιτητές, νέοι και έμπειροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και startupers, μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας βρίσκουν ένα γόνιμο έδαφος για να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογίες, να αξιοποιήσουν καινοτομία και έρευνα που έχει ήδη παραχθεί αλλά και να διευρύνουν τα επίπεδα της ψηφιακής ωριμότητας τους. Αποκτούν πρόσβαση σε εργαλεία ψηφιακού μετασχηματισμού, σε σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας και λαμβάνουν πλήρη καθοδήγηση για την εύρεση πηγών χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες, έρχονται σε επαφή με ειδικούς, επιστήμονες και καταρτισμένους επαγγελματίες από διάφορους κλάδους και λειτουργούν εντός ενός υποστηρικτικού πλαισίου όπου οι ιδέες τους μπορούν να μετατραπούν σε νέα βιώσιμα επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Grow – Νέα Τροχιά Ανάπτυξης

Οι υπηρεσίες ανάπτυξης στον τομέα Grow του JOIST στοχεύουν να φέρουν κάθε επιχείρηση στο επίκεντρο της καινοτομίας και της εξέλιξης. Ο στόχος επιτυγχάνεται με ολιστική προσέγγιση, μέσα από την εύρεση και την ανάπτυξη λύσεων, τη χρήση εργαλείων ψηφιακού μετασχηματισμού, τη δικτύωση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

JOIST 5

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας περιλαμβάνει την αξιολόγηση ψηφιακής ωριμότητας για τον προσδιορισμό του επιπέδου ψηφιακής ικανότητας της επιχείρησης. Έτσι, δημιουργείται το ψηφιακό προφίλ της που επιτρέπει την αναγνώριση προκλήσεων και πεδίων βελτιστοποίησης. 

Η υπηρεσία Διαχείρισης Καινοτομίας (Innovation Management) παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή υποστήριξη σε κάθε επιχείρηση, προκειμένου να αναπτύξει εσωτερικά κουλτούρα καινοτομίας. Παράλληλα, καταγράφει και αναλύει τις πραγματικές ανάγκες της και διευκολύνει τη συσχέτισή τους με έτοιμες λύσεις ή τη δημιουργία αιτημάτων για ανάπτυξη νέων λύσεων, μέσω του JOIST Marketplace. Το JOIST Marketplace είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που συνδέει τους παρόχους καινοτομίας με επιχειρήσεις που αναζητούν σχετικές υπηρεσίες. Στο Marketplace, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν αξιόπιστους συνεργάτες που θα διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση έργων καινοτομίας. 

Invent to Innovate

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το JOIST παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και διοργανώνει μερικές από τις μεγαλύτερες εκθέσεις καινοτομίας που έχουν γίνει θεσμός. Η υβριδική εκδήλωση Επιστήμης και Τεχνολογίας, Innovent Forum, αναδεικνύει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις με στόχο την αξιοποίηση τους μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία, ενώ η υβριδική έκθεση για την Ηλεκτρονική Υγεία, InnoHealth Forum, προωθεί πρωτοποριακά e-Health προϊόντα και υπηρεσίες και εγείρει σημαντικά ερωτήματα γύρω από το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

Φέτος, το Innovent Forum θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα το “Tech for Humanity”, φιλοδοξώντας να συνδέσει το μέλλον με την ανθρώπινη πρόοδο. Το Innovent Forum συστήνει στους συμμετέχοντες καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις προς όφελος της ανθρωπότητας, τόσο διά ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα όσο και online. Μέσα από τις καινοτομίες των δεκάδων εκθετών, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με κορυφαία ονόματα της επιχειρηματικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους, workshops, live παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, ένα Hackathon Καινοτομίας και Matchmaking επιχειρηματικές και ερευνητικές συναντήσεις δικτύωσης και συνεργασίας, ξεκινά ένα γόνιμο διάλογο γύρω από τους τρόπους που η τεχνολογία εξυπηρετεί την κοινωνία.

Info: https://joistpark.eu/

Related posts

“Ανάπτυξη σε Ελλάδα και Εξωτερικό με γνώμονα το ΑΙ” – Χάρης Λαούδης, CEO of Max Group

admin

Το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next του Ιδρύματος Vodafone αγκαλιάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)

admin

Η nvisionist στις 10 κορυφαίες τεχνολογικές scale-up, υποψήφια για το Future Unicorn Award 2024

admin

Leave a Comment