technologynews.gr
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε πόσα χρόνια θα έχουμε υπολογιστές που θα σκέφτονται σαν άνθρωποι

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Γιένσεν Χουάνγκ, δήλωσε ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη θα καταφέρει να ανταποκρίνεται στα περισσότερα ανθρώπινα τεστ μόλις σε μια πενταετία. 

Ο Χουάνγκ, ο οποίος ηγείται του κορυφαίου κατασκευαστή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και OpenAI, απάντησε σε ερώτηση που του έγινε σε ένα οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σχετικά με το πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να επιτύχει έναν από τους παλαιούς στόχους της Silicon Valley: τη δημιουργία  υπολογιστών που μπορούν να σκέφτονται σαν άνθρωποι.

Ο Χουάνγκ είπε ότι η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ορίζεται ο στόχος. Εάν ο ορισμός είναι η ικανότητα να  μπορεί να περάσει κανείς  βασικά ανθρώπινα τεστ, είπε η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) θα πιάσει το συγκεκριμένο στόχο  σύντομα.

Ορίζοντας 5ετίας

“Έστω ότι έχουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και όλα τα τεστ που μπορούμε να φανταστούμε. Φτιάχνουμε αυτόν τον κατάλογο δοκιμών και το βάζουμε μπροστά στη βιομηχανία της επιστήμης των υπολογιστών. Υποθέτω λοιπόν ότι σε πέντε χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα”, δήλωσε ο Χουάνγκ, του οποίου η Nvidia έφτασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Παρασκευή.

Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να περάσει ανθρώπινα τεστ του τύπου εξετάσεις νομικής αλλά εξακολουθεί να δυσκολεύεται σε εξειδικευμένα τεστ ιατρικών επιστημών όπως η γαστρεντερολογία. Αλλά ο Χουάνγκ υποστηρίζει ότι μέσα σε πέντε χρόνια θα μπορεί να περάσει κι όλα αυτά τα τεστ. 

Άλλοι ωστόσο επιστήμονες πρόσθεσε ο Χουάνγκ, λένε ότι μπορεί να απέχουμε πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να λειτουργήσει όπως το ανθρώπινο μυαλό επειδή εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς να περιγράψουν τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού.

Το πρόβλημα του στόχου

“Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο ως μηχανικός να βάλεις την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργήσει όπως το ανθρώπινο μυαλό, επειδή οι μηχανικοί χρειάζονται καθορισμένους στόχους”, είπε ο CEO της Nvidia.

Ο Χουάνγκ απάντησε επίσης μια ερώτηση σχετικά με το πόσα ακόμη εργοστάσια τσιπ, που ονομάζονται fabs θα χρειαστούν για να υποστηρίξουν την επέκταση της βιομηχανίας AI. Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα fabs από όσα υπάρχουν σήμερα.

Related posts

Google: Μπλόκαρε ή αφαίρεσε πάνω από 5,5 δισ. διαφημίσεις το 2023

admin

EY: Η τεχνητή νοημοσύνη κορυφαία ευκαιρία για τον κλάδο τεχνολογίας το 2024

admin

Ευρωπαϊκές startups: Βραβεία για νέας γενιάς τεχνολογίες και υλικά

admin

Leave a Comment